D66: Flevoland kan verstandiger

Voor een column in de regionale krant De Noordoostpolder pakte ik enkele punten uit het programma van D66 (te vinden op d66flevoland.nl). Die column, geplaatst op 27 maart, was iets korter dan onderstaand.

D66 is voor duurzame energie. Dat vergt soms lastige keuzes. Het nieuwe windmolenpark bijvoorbeeld is belangrijk in de energievoorziening van ons land. Genoeg energie voor 400.000 huishoudens! Wel denken we dat de plaats van de windmolens beter kan, met name die tussen Urk en de Ketelbrug. Het besluit van de minister laat weinig ruimte over, maar we zetten ons graag in voor optimale inpassing.

D66 kiest voor een provincie die minder doet, maar wel beter. Flevoland voert haar taken nu al sober uit, maar doet meer dan alleen haar wettelijke taken. Daar zoeken we de ruimte om te bezuinigen. Maar we willen niet bezuinigen op leefbaarheid, bijvoorbeeld in de kleine kernen. Werkgelegenheid buiten de stad, goede bibliotheekvoorzieningen en beter openbaar vervoer zijn belangrijke provinciale taken.

D66 ziet de noodzaak van een herindeling van provincies. Niet omdat Flevoland nu een probleem heeft: de maat van Flevoland vind ik ideaal. Maar de Randstad is verdeeld over vier provincies en daar begint het steeds meer te knellen. En we geloven dat als de Randstad hervormt, de rest van Nederland niet achter kan blijven. D66 wil meesturen, niet tegenwerken, met het belang van de Flevolander voorop.

Ook de wat gesloten bestuursstijl is aan vernieuwing toe. D66 wil niet dat er óver u besloten wordt, maar dat u mee kunt denken en meebeslissen in een referendum. De provincie kent ook de e-petitie en het burgerinitiatief, die door D66 van harte worden ondersteund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.