Statenlid worden?

Over een jaar zijn er weer verkiezingen voor Provinciale Staten. Soms vragen mensen hoe je Statenlid wordt. Iedereen die de Nederlandse nationaliteit heeft, op de dag van de benoeming 18 jaar oud is en in Flevoland woont, kan hier tot Statenlid gekozen worden. Verder is het simpel: wie op een kieslijst staat en voldoende stemmen krijgt, wordt gekozen. Je hoeft dan dus alleen nog maar even hoog genoeg op een kieslijst te komen…

Die kieslijsten worden gemaakt door politieke partijen, waar D66 er één van is. Het is niet de bedoeling dat je alleen maar lid wordt van D66 om ergens snel op een lijst te komen. Om voor D66 kandidaat te zijn, is het daarom ook nog nodig om tenminste een jaar voor de verkiezingen lid te zijn. Die datum is net gepasseerd: de komende Provinciale Statenverkiezingen zijn gepland op 18 maart 2015. Voor de D66-lijst komen dus D66-ers in aanmerking die vóór 18 maart 2014 lid waren. Ook de bureaucratie is dwingend. Één formuliertje verkeerd invullen en de Kiesraad accepteert je kandidatuur niet. Zorg dus dat je dat goed doet.

Een goede kans maken?
Hoe je hoog op de lijst van een politieke partij komt, wisselt per partij. Bij D66 wordt de lijstvolgorde door de leden bepaald, aan de hand van een stemming via het internet. Die interne verkiezing voor de lijstvolgorde vindt meestal in twee ronden plaats; eerst voor de lijsttrekker (ik ben kandidaat), daarna voor de volgorde van de overige kandidaten.

De opdracht is eenvoudig: zorg dat de leden op je stemmen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De leden zijn volledig vrij in op wie ze stemmen en in welke volgorde. Ze worden daarbij geholpen door een stemadviescommissie. Omdat niet alle leden alle kandidaten kennen, stelt de stemadviescommissie een advies op, op basis van gesprekken die ze voeren met alle kandidaten die op een verkiesbare plek willen komen. Dat advies heeft de vorm van een lijstvolgorde. Ze kijken onder andere naar wat je kunt en wat je wilt. Bij het advies houden ze ook rekening met een bepaalde spreiding, zodat er in een toekomstige fractie niet alleen maar mensen met een vergelijkbare achtergrond zitten. Als je je optimaal wilt presenteren aan de stemadviescommissie, helpt het sterk als je weet waar je het over hebt: bemoei je met de programmacommissie, bezoek fractie-, commissie- en Statenvergaderingen. De huidige fractie verwelkomt je graag.

Ergens tussen de helft en tweederde van de leden volgt (min-of-meer) het stemadvies. De rest maakt een geheel eigen keuze op basis van de presentatie van de kandidaten, in een ‘smoelenboekje’ en in een speciale ledenvergadering. Je moet het dus niet alleen goed doen bij de stemadviescommissie, de leden zijn doorslaggevend. Het helpt als ze je kennen: laat je bijvoorbeeld zien bij campagneactiviteiten en ledenvergaderingen. Je kunt je ook voorstellen door (via het regiobestuur) bijvoorbeeld een flyer naar de leden te mailen. En blog, tweet en Facebook!

Maar wil je het wel…
Provinciaal Statenlid zijn is niet niks. Je vertegenwoordigt alle Flevolanders, je controleert de financiën en de uitvoering van het beleid en stelt daar de kaders voor vast. De Provincie heeft invloed op een aantal belangrijke beleidsterreinen zoals de ruimtelijke ordening, het beschermen van natuur en cultureel erfgoed, het bevorderen van de regionale economie, toerisme, infrastructuur en mobiliteit.

Je moet natuurlijk ook de politieke praktijk leuk vinden: agenderen, controleren, debatteren, motiveren, interrumperen, interpelleren, amenderen. Je stelt moties op en probeert er een meerderheid voor te krijgen. Je vergadert, soms wel de hele dag. Je gaat in gesprek met burgers, je komt misschien in de krant en soms op de regionale omroep. Je leert wat fractiediscipline is en je krijgt de ruimte om onderwerpen op je eigen wijze op te pakken.

Het kost een hoop tijd. Je doet het naast je werk en privé leven. Om de week op maandagavond fractie, de woensdag erna commissie- of Statenvergaderingen, maar eigenlijk is elke woensdag de hele dag politiek. Leeswerk op andere dagen. Zo nu en dan een congres of symposium, werkbezoeken. Statenwerk is niet voor luie mensen. Er staat ook een vergoeding tegenover, maar voor het geld moet je het niet doen. Voor werk is het slecht betaald, maar het is behoorlijk goed betaald voor vrijwilligerswerk.

Dit hele stuk gelezen en nog steeds enthousiast? Neem dan contact op met het regiobestuur van D66 in Flevoland of met iemand van de fractie (mij bijvoorbeeld). We praten er graag over door. Zelf stel ik me graag kandidaat als lijsttrekker. Kijk maar hier.

Eén gedachte over “Statenlid worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.