50PLUS, stem van een verwende generatie

Wat een flauwekul komt er uit die Henk Krol, vanavond bij Pauw en Witteman (1 voor de verkiezingen). Heeft het over mensen die pas beginnen op hun 23e (en kunnen dus ooit wel later met pensioen), terwijl men vroeger begon op hun 16e-17e. Wat hebben die mensen van nu dan gedaan voor die tijd? Slapen? Niet bestaan? Studeren? Studeren is ook hard werken. Lanterfanteren is er niet bij. En grotendeels onder de armoedegrens. Terwijl die mensen die op hun 16e beginnen met geld verdienen al 7 jaar geld te besteden hebben. Auto’s kopen. Ver op vakantie gaan. Wat een drogreden om oude mensen vooral vroeg met pensioen te laten gaan. “Maar wij hebben er zo hard voor gewerkt.” De arrogantie. De suggestie dat minder oude mensen nu niet hard werken is verachtelijk.

En Henk Krol claimt de héle pensioenpot voor de reeds gepensioneerde ouderen. Wie nu al met pensioen is mag van hem de héle pensioenpot opsouperen (hij zei het echt zo!). Terwijl die pot voor een enorm deel is gevuld door de mensen die nog met pensioen moeten, die vaak ook al decennia gespaard hebben. En net zo hard gekort worden. Daarnaast ontgaat het onderscheid tussen de publiek gefinancierde AOW en de private pensioenfondsen hem ook. Alsof het over hetzelfde gaat. Geen detail, wel een blijk van enorm onbegrip. Of als hij het verschil wel begrijpt, maar moedwillig negeert, is dat eigenlijk nog veel erger.

En jongeren mag je best stevig korten, om ouderen ongemoeid te laten, kennelijk. Want ouderen hebben het al zo moeilijk, volgens Krol. Natuurlijk zijn er ouderen die het slecht hebben. Maar die zijn er ook in andere leeftijdscategorieën. Sterker nog, die zijn in andere leeftijdscategorieën sterker vertegenwoordigd. Voor overheidsbeleid is je inkomen een beter criterium dan je leeftijd.
Volgens Krol komt het allemaal door de rekenrente voor pensioenfondsen. Natuurlijk is de huidige rekenrente een gemankeerde regel. Maar de pensioenpot leegeten is geen oplossing. Dat is de rekening egoïstisch doorschuiven naar je kinderen. Natuurlijk doet het zeer als je gekort wordt op je inkomen. Maar dat is voor anderen niet anders. De gemiddelde ZZP’er bijvoorbeeld (we hebben er zo’n 750.000) zou zich in z’n handen knijpen als zijn inkomen maar 10% achteruit ging. Sterker nog, 25% zou nog warm onthaald worden. In mijn branche zijn tarieven grofweg de helft van wat het 5 jaar terug was. De hoeveelheid werk ook. Ook hier is je leeftijd dus geen reden voor een uitzonderingspositie.
“Deze generatie heeft ons land opgebouwd na de oorlog!” Ja, waar. Nou ja, de baby boomers niet natuurlijk, maar hun ouders. De baby boomers werden volwassen zo’n 20 jaar na de oorlog, profiteerden van het harde werk van wie voor hen kwam, surften mee op de enorme golf van welvaart die mede door de gasbel kwam en laat ons bij hun pensionering achter met de grootste schuldencrisis die de wereld ooit gekend heeft. De pot is leeg, tot ver voorbij de bodem. Maar die generatie weigert nu mee te doen aan een oplossing.

Ik werk graag samen met 50PLUS waar we elkaar kunnen versterken. In de Provinciale Staten gaat dat prima. Maar daar waar 50PLUS eenzijdig, niet solidair en cliëntelistisch opkomt voor hun belangengroep, kunnen ze wat mij betreft de pot op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.