Wat doet Flevoland voor de wetenschappelijke steunfunctie van de bibliotheek?

DeNieuweBibliotheek, AlmereNamens D66 Flevoland heb ik schriftelijke vragen ingediend over wat er tot nu toe is gedaan om de Wetenschappelijke Steunfunctie van de Nieuwe Bibliotheek in Almere te behouden. En over wat er nog aan gedaan wordt. In juni 2011 diende we al een motie in (samen met PvdA, SP, GL, 50 PLUS en PvdD) om te zorgen dat Gedeputeerde Staten op zoek zouden gaan naar een duurzame oplossing in samenwerking met de Nieuwe Bibliotheek en bijvoorbeeld Hogeschool Windesheim. Deze motie werd bijna statenbreed aangenomen. Het college lijkt zich echter nog nauwelijks ingespannen te hebben om de motie uit te voeren. Zonder de subsidie komt de wetenschappelijke steunfunctie van de bibliotheek in gevaar. Dit is niet alleen slecht voor het Hoger Beroepsonderwijs in Flevoland, maar ook in strijd met de formele taken van de provincie, zoals beschreven in het Bibliotheekcharter.

Voor volwaardig Hoger Beroepsonderwijs is een goede wetenschappelijke bibliotheek natuurlijk erg belangrijk. En hoger beroepsonderwijs staat in Almere nog maar in de kinderschoenen, met de komst van Hogeschool Windesheim, de Christelijke Agrarische Hogeschool in 2010 en internationale universiteit BES LaSalle in 2011. Windesheim draagt nu al een ton per jaar bij aan de WSF, maar betwijfelt of de Nieuwe Bibliotheek nog de gevraagde diensten kan leren zonder de subsidie van de provincie. Dan zal Windesheim haar bibliotheek diensten elders moeten inkopen. Verder maken ook de Open Universiteit en het International New Town Institute gebruik van de collecties op HBO-niveau. Voor de Open Universiteit was de wetenschappelijke steunfunctie zelfs een reden zich in Almere te vestigen.

Door de wetenschappelijke steunfunctie bij de Nieuwe Bibliotheek onder te brengen, is die kennis beschikbaar voor alle Flevolanders, gewoon via hun eigen bibliotheek. Het is wel erg kortzichtig van het provinciebestuur om vele miljoenen in Windesheim te steken, maar tegelijkertijd voor zo’n 1,5 ton de ondersteunende bibliotheek weg te bezuinigen.

Eén gedachte over “Wat doet Flevoland voor de wetenschappelijke steunfunctie van de bibliotheek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.