Draai de bezuinigingen op Omroep Flevoland terug!

Namens de D66-fractie heb ik schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland over gevolgen van de uitspraak van de rechter over de bezuinigingen op Omroep Brabant (zie bijvoorbeeld hier). De rechter oordeelde donderdag dat de bezuinigingen op Omroep Brabant niet door mogen gaan. Net als Noord-Brabant heeft ook het Flevolandse college van Gedeputeerde Staten forse bezuinigingen voorgenomen op Omroep Flevoland…

In november diende D66, samen met 50PLUS, een motie in om het college af te laten zien van de hoge bezuinigingen. Het college wil in 2015 1,5 miljoen bezuinigen terwijl de financiering nu al nauwelijks boven het wettelijke minimum uitkomt. D66 en 50Plus hebben al eerder aangegeven dat ons inziens deze bezuiniging juridisch gezien niet is toegestaan. Toch staat deze besparing al wel ingeboekt in de plannen van het College. Daarnaast is Omroep Flevoland ook belangrijk voor de identiteit en sociale cohesie van de Flevolanders: alleen Omroep Flevoland spreekt onze inwoners aan als Flevolanders. En niet vooral als Urkers, Drontenaren of Almeerders.

Nu is het crisis. Er mag ook van Omroep Flevoland worden verwacht dat ze meedoet in de bezuinigingen. Maar D66 ziet het wettelijk minimum toch echt als ondergrens. Als je meer bezuinigingen inboekt dan is toegestaan, hou je jezelf en het provinciebestuur voor de gek. Helaas is de wettelijke ondergrens niet erg duidelijk in de wet vastgelegd, waardoor ruimte voor discussie bestaat. Of zelfs een rechtszaak, als Omroep en Provincie er niet uit komen, zoals in Brabant is gebeurd. Duidelijk is wel dat een juridisch mogelijke bezuiniging eerder ergens rond de ton zal uitkomen, dan op de 1,5 miljoen euro waar het Flevolandse college op rekent.

D66 wil dat het College in Flevoland realistisch is en de begroting aanpast op een bezuiniging die te realiseren is. En door goed overleg met de Omroep moet een dure rechtszaak worden vermeden. De D66 fractie hoort graag van het college wat de nieuwe plannen voor de financiering van de Omroep zijn en hoe ze dit gaat opvangen in de begroting.

Eén gedachte over “Draai de bezuinigingen op Omroep Flevoland terug!

  1. Pingback: Weer die kortingen op de Omroep… | michiel rijsberman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.