Je suis Charlie

Vanavond stond ik met een paar honderd Almeerders op het Stadhuisplein. We stonden daar omdat we geschokt zijn door de vreselijke aanslag op de redactie van Charlie Hedbo, in gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden. Geschokt door terroristen, door mensen die niet begrijpen dat als je een cartoon niet leuk vindt, je er gewoon niet om moet lachen. Een aanslag op een tijdschrift en een aanslag op het vrije woord. Een aanslag op onze Europese waarden. De Fransman Voltaire zei 300 jaar geleden: “Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar zal tot de dood strijden voor uw recht om het te zeggen.” Zijn boeken werden in Nederland uitgegeven, omdat het toen in andere landen nog niet kon. Die verdraagzaamheid, die open samenleving moeten we koesteren. Ook na een aanslag als die van gisteren.

In de media roepen verschillende mensen dat het nu oorlog is. Laat het geen oorlog zijn. Dan wint de haat, dan winnen de terroristen. Na een bomaanslag op Charlie Hebdo in 2006 vroeg een journalist aan de gisteren doodgeschoten hoofdredacteur waar hij nu bang voor was. Zijn antwoord: dat de gebeurtenissen van die dag misbruikt zouden worden door mensen die minder grappig zijn dan Charlie Hebdo. Hij kreeg helaas gelijk. Het gebeurde toen en het gebeurde vandaag. In Frankrijk zijn er verschillende aanslagen en incidenten geweest bij Moskeeën. En ook in Nederland, in Vlaardingen, is een brandbom bij een moskee gegooid. Alleen omdat die idioten, die terroristen, in dezelfde god zeggen te geloven als de bezoekers aan de moskee. Verder hebben die Vlaardingers er niets mee te maken. Haat is de makkelijke uitweg. Laat je niet verleiden!

Duisternis bestrijd je niet met duisternis, haat bestrijd je niet met haat. Geef de extremisten niet hun zin. Er is geen oorlog. Maar we moeten wel staan voor onze democratische waarden, strijden voor het vrije woord, voor de liefde,
tegen de haat. Ik probeer mijn tegenstanders in het hart en in het hoofd te raken. Mijn woorden zijn mijn kogels, mijn pen is mijn wapen. #JeSuisCharlie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.