Bijdrage debat over de Eindbalans 2011-2014

D66 vindt het college wel erg makkelijk tevreden. In onze eerste reactie op het coalitieakkoord hebben we het al gezegd: de plannen zijn ambitieloos, het is op de winkel passen. Op de winkel passen is het college goed gelukt: de boekhouding is op orde en met de focus op de kerntaken zijn ook de branchevreemde producten uit het assortiment. Achter alle inspanningen staat een vinkje, grote tevredenheid heerst. Ook de VVD haastte zich om haar tevredenheid uit te spreken. De Harry Piekema’s van de provincie staan zichzelf te feliciteren met de geleverde inspanning. Maar hoe kan je tevreden zijn als de resultaten er niet naar zijn?

Het weer eens op hoe boterzacht het coalitieakkoord is. Bijna alles dat er toe doet is een inspanningsverplichting, waardoor je al snel kunt zeggen dat het gedaan is.
Het meest schrijnend is dat bij de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Het college wilde de werkgelegenheid harder laten stijgen dan de bevolkingsgroei en zag dat als belangrijkste taak. In werkelijkheid nam het aantal banen juist met bijna 4.5000 af en hebben we de meeste werklozen van Nederland. Let wel, hoewel de crisis al in 2008 begon, zijn er pas in 2012 voor het eerst minder banen! En niet alleen duurde het eindeloos voor de economische visie van het college er was, we zien er sindsdien bar weinig van terug. Wel is er aan een aantal plannen gewerkt, die geen eigen initiatief van het college waren zoals Flevokust, Floriade en Nieuwe Natuur. Jaar na jaar bleven er miljoenen onuitgegeven. Een breed aangenomen D66-motie om geld niet terug te stoppen in de pot, maar uit te geven aan jeugdwerkgelegenheid bleef onuitgevoerd. Alleen al in 2013 ging achthonderdentienduizend euro terug in de algemene middelen in weerwil van de motie. Hoe kan je tevreden zijn met de inspanning als de resultaten er niet zijn?

Ook bij bereikbaarheid staat de inspanning op ‘geleverd’. Maar zeg nou zelf, de afspraken voor A6/A1/A9, nu in uitvoering, zijn al in 2007 gemaakt. Project Ramspolbrug is al in 2010 gestart. De Overijsselseweg is in 2012 opgeleverd, en de Gooiseweg wilde het college nota bene uitstellen. Daar was een motie van VVD, D66, CU en SP voor nodig. Hoe kan je tevreden zijn met de inspanning als de resultaten niet van jou zijn?

In het coalitieakkoord kregen de vitale coalities een belangrijke taak. Vier jaar lang werden de coalitiepartijen het niet eens over welke rol deze coalities moesten krijgen. In de eindbalans kan niet een voorbeeld van een vitale coalitie worden genoemd die aan dit beleid kan worden toegeschreven. En de provincie zou nog op koers liggen voor wat betreft de energieneutraliteit in 2020, terwijl gedurende deze collegeperiode het percentage slechts marginaal is verbeterd (van 50 naar 60%). In dit tempo duurt het nog tot na 2030! Ook hier: Hoe kan je tevreden zijn met de inspanning als de resultaten er niet zijn?

Voorzitter, de laatste vier jaar lag de nadruk op bezuinigen en afbouwen. In control komen. Belangrijk, maar aan vernieuwen, aan investeren is het college naar mening van D66 te weinig toegekomen. Ondanks de mooie voornemens, ondanks de geleverde inspanningen, bleven veel kansen onbenut. D66 vraagt het college daarom nogmaals: Hoe kan je tevreden zijn met de inspanning als de resultaten er niet zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.