D66: geen nieuw overleg provinciefusie

Paniek! De Plasterks provinciefusie wordt weer opgepakt! Premier Rutte begon er weer over bij de Algemene Beschouwingen. Gelukkig is het niet waar. D66 diende donderdag, ondersteund door GroenLinks, een motie in, die de regering oproept met een brede agenda te komen voor bestuurlijke vernieuwing, om de bestuurlijke drukte bij provincies en gemeenten te verminderen. Rutte verwees in zijn antwoord naar de fusieplannen van minister Plasterk. En dat ze er in zijn beleving bijna uit waren. Dat is misgerekend. Over die plannen gaat D66 niet opnieuw in overleg.

Aan het begin van de zomer is D66 juist uit het overleg met minister Plasterk gestapt, omdat zijn plannen voor de fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland na anderhalf jaar intensief overleg nog steeds onvoldoende waren doordacht. Daarnaast ontbrak een visie op de indeling van heel Nederland, net als een plan om de verbeteringen ook buiten de drie fusieprovincies door te voeren. Aan die plannen is nog niets veranderd. En op de vraag van Pechtold om nu te beginnen aan nieuwe plannen, zodat een volgend Kabinet er wel wat mee kan, verwijst Rutte naar de plannen van Plasterk. “We moeten die discussie wel even over het dode punt heen helpen,” zei hij. Niks dode punt, die plannen zijn dood en begraven. Dit voorval bevestigt juist de breuk in het overleg van deze zomer. D66 wil niet verder met de oude plannen, het Kabinet wil geen nieuwe maken. Paniek om niks, dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.