Rode lampen in de polder

Windpark prinses Alexia bij Zeewolde, in september geopend door prinses Beatrix, draagt met 36 molens 122 MW bij aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening: duurzame stroom voor 88.000 huishoudens. Da’s grofweg een stad als Almere, Groningen of Eindhoven. En dat is mooi. Om deze capaciteit te kunnen leveren moeten de molens hoog zijn: de masten van de molens halen de 98 m, de maximale tiphoogte is zelfs 150 m hoog. Dit windpark levert een aandeel in de ambitie van Flevoland om 25% van de totale Nederlandse doelstelling voor windenergie te gaan leveren. Minder mooi is de oriëntatieverlichting, die door de grote hoogte van de molens noodzakelijk is. Is daar niks aan te doen?

Knipperlichten verplicht?
De regels zijn zo dat een bouwwerk van 150 m voorzien moet zijn van oriëntatieverlichting voor het vliegverkeer. Uit veiligheidsoverwegingen. Een continu brandende lamp ergens halverwege de mast, een knipperende in de top. Overdag wit, ’s nachts rood. Verlichting die bijzonder goed te zien is van grote afstand. In dit geval natuurlijk in Zeewolde, maar ook op meer dan 10 kilometer afstand, bijvoorbeeld in Huizen en Almere. Veel mensen ervaren de verlichting als bijzonder hinderlijk, vooral de rode lampen ’s nachts. Ook mensen die warm voorstander zijn van windenergie. Windmolens zijn natuurlijk al omstreden en de rode knipperlichten doen het draagvlak geen goed. Flevoland wil nog een aantal windparken realiseren, met name in Lelystad en Dronten. Daar moeten nog een paar honderd van die grote molens komen. Dat kan tot gevolg hebben dat straks dat gebied ’s nachts geheel oplicht als een kerstboom met goedkope rode knipperlichtjes. Het hele jaar door. Je zou er maar tussen wonen. Maar het probleem lijkt reuze eenvoudig te voorkomen: maak nieuwe molens één meter lager dan die in Zeewolde – 149 in plaats van 150 meter hoog – en de oriëntatieverlichting is niet meer nodig.

De gedeputeerde wil het niet eens uitzoeken
Ik heb namens D66 in provinciale staten tot twee maal toe aan gedeputeerde Gijsberts (VVD) gevraagd om eens uit te zoeken wat de gevolgen zijn voor ons windenergiebeleid, als we alleen nog molens bouwen die net lager zijn dan 150 meter. Eén metertje lager dan die in Zeewolde. Komen we dan nog aan onze doelstellingen? Moeten we veel meer molens bouwen? Of kan het nog best? Hij vertikt het! De eerste keer met een ontwijkend antwoord, de tweede keer met een stellinge ontkenning. De tweede keer vroeg ik hem voorzichtig om te onderzoeken wat er mogelijk is om de hinder te voorkomen, omdat de VVD (zijn partij) geopperd had om te kijken of er geen kappen om de lampen konden, zodat de verlichting alleen nog van boven te zien was. Dat wil ik niet uitsluiten, als het werkt. Al klinkt het niet erg logisch voor orientatieverlichting, dat je ze alleen kunt zien als je er al overheen vliegt. Maar het hielp niets, de gedeputeerde wil nog steeds niet onderzoeken, gesteund door zijn partij.

Gedeputeerde Gijsberts wil wel met de minister gaan praten of de veiligheidsregels versoepeld kunnen worden. Maar hij wil nu de hoogte van nieuwe molens in Flevoland niet ter discussie stellen en begint er daarom niet aan. Bijzonder teleurstellend! Dat vragen we hem namelijk helemaal nog niet. We willen weten hoe het zit en of het een begaanbare weg is, juist voordat we de hoogte eventueel ter discussie stellen. Als lagere molens een slecht idee blijken te zijn, moeten we het natuurlijk niet doen. Maar als het probleemloos kan natuurlijk wel!

Als u zich straks in de omgeving van Lelystad en Dronten ergert aan de permanente kertsverlichting, van honderden windmolens, die van Lelystad tot Kampen zonneklaar te zien is, weet u aan wie u het te danken heeft: die partij die vindt dat windmolens draaien op subsidie, maar toch molens van ongelimiteerde hoogte in het landschap wil plaatsen.

2 gedachten over “Rode lampen in de polder

  1. Is de hoogte van de windmolens 150 meter boven het maaiveld of boven zeeniveau?
    In het eerste geval zouden ze zo’n 145 boven het in de luchtvaart gehanteerde zeeniveau zijn, en hoeven niet voorzien te zijn van verlichting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.