Zorgen over de provinciefusie

De D66 fractie in Flevoland maakt zich zorgen over de snelheid waarmee het kabinet probeert de fusie van Flevoland met Noord-Holland en Utrecht erdoor te drukken. We voorzien grote problemen voor ondernemers en subsidieontvangers. Grote bedrijven hebben milieuvergunningen van de provincie nodig. En jaarlijks geeft alleen al Provincie Flevoland meer dan 100 miljoen uit aan subsidies. Door de fusie weet niemand waar hij aan toe is vanaf 2015. Het is onduidelijk welke regels gelden in de nieuwe provincie. Daarom heb ik namens mijn fractie schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur.

De onzekerheid is schadelijk
Volgens de plannen van het kabinet houdt Flevoland in maart 2015 op te bestaan. Kunnen alle inwoners van de nieuwe provincie dan aanspraak maken op hetzelfde, of gelden voor de ene inwoner andere regels dan voor de ander? Als je uitgaat van rechtsgelijkheid zou je zeggen dat dat laatste niet kan kloppen. Maar het is nu volstrekt onduidelijk welke regels gelden in de nieuwe provincie, voor bijvoorbeeld voor milieuvergunningen of voor subsidies. Zijn dat de regels van Flevoland of van een andere provincie? De onzekerheid maakt in ieder geval dat ondernemers of organisaties niet weten waar ze aan toe zijn. En is het wel verstandig om te investeren, als je niet weet wat straks de eisen in de milieuvergunning zijn? Of dat die subsidie waar je op rekent nog wel bestaat? De onzekerheid is daarmee schadelijk voor de economie van Flevoland.

D66 wil weten welk beleid en welke regels aangepast moeten worden met de fusie van de drie provincies. We willen weten wat dat kost, in tijd en in geld. We willen weten hoe het zit met de mogelijkheden voor inwoners en bedrijven om mee te praten. En hoe het zit met bezwaar en beroep. De situatie in Flevoland is maar een deel van het probleem. Daarom willen we dat het college samen met de andere twee provincies probeert een overzicht te maken van wat het betekent in alle drie provincies.

Maak geen snelheid, maak een plan!
De minister rekent op een totale kostenpost voor de fusie van 40 miljoen euro. Dat is dus inclusief samenvoegen van de organisaties en eventuele andere huisvesting. Onze vragen gaan alleen nog maar over het samenvoegen van beleid en regels. Gezien de relatief beperkte omvang zou dat zich vertalen naar grofweg 4 miljoen euro aan kosten voor Flevoland. Ongeveer 2% van een jaarbegroting.

Ik denk niet dat mogelijk is die kosten te voorkomen. Als we fuseren, kost dat tijd en geld. Maar nu wil het kabinet dat in twee jaar tijd doen. Dat klinkt als een hele tijd, maar nieuwe regels maken kost tijd. En de ambtenaren moeten al het werk van de provincies over doen, náást hun gewone werk. De hoge tijdsdruk levert naar mijn idee extra schade op, die kan worden vermeden door eerst uit te zoeken wat er eigenlijk moet gebeuren en een planning te maken, waarmee onnodige schade wordt voorkomen.

Discussieavond
Op 12 februari, vanaf 19:30 houdt D66 in het Flevolandse Provinciehuis een discussieavond over de provinciefusie. De uitkomst van de avond nemen we mee in ons gesprek met minister Plasterk, dat we eind februari hebben. Spreek ik u dan?

2 gedachten over “Zorgen over de provinciefusie

  1. Pingback: michiel rijsberman

  2. Pingback: Provinciefusie: een overzicht | Flevo66.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.