Eindelijk vrouwen op SGP-lijst?

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vrijdag 20 juli het beroep van de SGP tegen een uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad inzake haar vrouwenstandpunt niet ontvankelijk en ongegrond verklaard. De rechters van het EHRM staan inhoudelijk achter de uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad uit april 2010. De Hoge Raad sprak toen uit dat het uitsluiten van vrouwen op kieslijsten door de SGP „onaanvaardbaar” is. De uitspraak van de Hoge Raad kwam na een proces dat in 2003 tegen de SGP en tegen de Staat was aangespannen door het Clara Wichmanproefprocessenfonds. Het Fonds eiste dat de SGP als lid vrouwen moest toelaten en de kandidatenlijsten moest openstellen voor vrouwen. De rechter bepaalde al eerder in 2006 dat vrouwen lid moesten kunnen worden. En nu moeten ze dus ook op de kieslijst kunnen staan.

Verdeelde reacties
Een vlaag van blijdschap, belachelijkmakerij en teleurstelling ging door de internets. Een overwinning voor vrouwenrechten. Eindelijk een grens aan het ‘recht’ om te discrimineren dat de religieuze claimen, onder het mom van de godsdienstvrijheid. Doorgeslagen gelijkheidsdenken. Een zware slag voor de vrijheid van godsdienst. Het kwam allemaal voorbij.

Blij met de uitspraak
Laat ik voorop stellen dat ik meer heb met de verheugden. Ik vind het SGP-vrouwenstandpunt verwerpelijk en strijdig met artikel 1 van onze grondwet. Een bepaling die voor mij duidelijk boven de vrijheid van godsdienst gaat. In mijn beleving heeft eenieder het grondwettelijke recht in alle vrijheid te geloven wat hij wil, op de wijze die hij verkiest, maar is dat een persoonlijk recht. Het geeft je niet de vrijheid anderen in hun (grond-)rechten te beperken. Het geeft je niet het recht te discrimineren. Met deze uitspraak lijkt het EHRM een vergelijkbare opvatting toegedaan. Maar die discussie voert te ver voor deze tekst. Terug naar de SGP. Waarom is het zo’n probleem als er geen vrouwen op de SGP-lijst staan? Waarom moet dat persé wel? Dat zie ik niet. Hoe weerzinwekkend het vrouwenstandpunt van de SGP ook is. En aan dat standpunt verandert de uitspraak van het EHRM niet veel.

…maar maken we de uitspraak niet groter dan hij is?
Zowel de verheugden als de teleurgestelden maken vooralsnog de uitspraak van het EHRM groter dan het is. Het Hof heeft niet aangegeven hoe aan haar uitspraak gevolg moet worden gegeven. Daar zal minister Spies nog wat van moeten vinden. En welke vrouw wil op de lijst van de SGP? Een vrouw die zich voluit schaart achter het gedachtengoed van de SGP zal vinden dat ze het niet moet doen, ongeacht of ze het mag of niet. Als de SGP ook maar enige mate van partijdemocratie kent, zal een ambitieuze SGP-vrouw niet snel hoog op de lijst komen, laat staan verkiesbaar. De uitspraak verplicht geen enkele vrouw op de lijst plaats te nemen. Het SGP-bestuur hoeft niet verplicht vrouwen voor de lijst te ronselen. De uitspraak gaat alleen in tegen de praktijk dat de SGP vrouwen uitsluit van de kieslijst.

Veel hangt af van hoe de minister nu invulling geeft aan de uitspraak. Ze kan het natuurlijk fundamenteel oppakken, volgens het ‘doemscenario’ dat de SGP beschrijft. Maar het kan maar zo dat minister Spies terugkomt van vakantie, een gesprekje heeft met de SGP dat het verbod schrapt en verklaart dat het probleem is opgelost. En ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.