Weer die kortingen op de Omroep…

Omroep Flevoland overweegt een rechtszaak tegen Provincie Flevoland om de voorgenomen bezuinigingen op de financiering van die omroep. D66 heeft tot nu toe in de algemene beschouwingen en twee keer schriftelijk aandacht gevraagd voor de voorgenomen bezuinigingen op Omroep Flevoland.

De Flevolandse coalitie wil in de hele college periode tot zo’n 14 miljoen bezuinigen ombuigen. Van die miljoenen komt volgens de plannen zo’n 1,5 miljoen voor rekening van Omroep Flevoland. Nu is de financiering van de regionale omroep in Nederland niet eenvoudig geregeld. De provincies zijn verplicht om de regionale omroep zo te financieren dat ze kunnen uitzenden zoals ze dat in 2004 deden. Dat komt er kortweg op neer dat de subsidie uit 2004 in stand gehouden moet worden, ieder jaar gecorrigeerd voor loon- en prijsontwikkelingen. Nu kan je het er nog over hebben precies welke index dan gebruikt moet worden (de regeling zegt daar niks over), maar de strekking is duidelijk. Dan is er nog het internet. Dat kost geld en levert reclame-inkomsten op. In 2004 speelde het internet geen rol van betekenis. Reclame-inkomsten op radio en TV zijn gekelderd sinds 2004.

Omroep Flevoland wordt nu, in 2012, gefinancierd op het minimumniveau. Het gebruik van een andere index zou wellicht nog 1 of 1,5 ton uit kunnen maken, maar zeker geen 1,5 miljoen. En als je de ontwikkelingen in reclame-inkomsten en internet bij de financiering wilt betrekken, is een gesprek tussen provincie en omroep wel het minste wat je moet doen.

D66 heeft het college meermalen gevraagd of er gesprekken lopen met Omroep Flevoland en zo niet, die gesprekken aan te gaan. Als we er in onderling overleg uit komen, scheelt het alle partijen een dure rechtszaak. Die gesprekken zijn er niet. Als we het college wijzen op een recente rechtszaak in Brabant over vergelijkbare bezuinigingen waar de rechter in het voordeel van de regionale omroep oordeelde, wordt laconiek gereageerd. “De praktijk zal moeten uitwijzen in hoeverre deze financiële taakstelling juridisch verenigbaar is,” zegt het college van GS. Oftewel ‘we zien wel’.

Gewoonweg de bezuiniging van 1,5 miljoen in de boeken laten staan voor 2015 is alsof je een reis plant, waarbij je op het laatste stuk 200 km/u wil gaan rijden om op tijd te komen. ‘Of het juridisch haalbaar is, zien we dan wel weer.’ Wie houd je dan voor de gek?

Zo’n standpunt kan je prima hebben als het gaat om pak ‘m beet het verven van strepen op de weg. Als dat niet helemaal lukt, jammer, vervelend, we zetten er desnoods een bord bij, volgend jaar beter. Maar als je het hebt over de bezuinigingen op Omroep Flevoland, gaat het om  het werk van tientallen mensen. Twintig procent eraf overleeft de Omroep niet. Al die mensen dat doembeeld boven het hoofd hangen en zeggen ‘we zien wel of het haalbaar is’, dat is onbehoorlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.