Nog steeds geen inzage in geheime stukken! [update]

In een eerder bericht, melde ik al dat het college van Gedeputeerde Staten de Provinciale Staten van Flevoland onvolledig informeert. Tot mijn verbazing is dat nog steeds zo. Tijd voor een update.

Het gaat ons eigenlijk om niet-openbare stukken. Die stukken horen voor de Statenleden niet geheim te zijn. Volgens de wet mogen statenleden alles inzien, openbaar of niet. En dat is niet voor niets: de Provinciale Staten bepalen de kaders waarbinnen het college moet werken en de Statenleden moeten kunnen controleren of het college dat doet. Daarom is inzage in die stukken zo belangrijk. De Provinciewet verplicht het college zelfs die informatie actief, uit zichzelf, aan de Statenleden te geven. Daar gaat het al mis. Eerder bleek al dat de Provinciale Staten al jaren geen informatie krijgen aangeboden over de niet-openbare besluiten. Het college stelde in haar antwoord op onze vragen (en de commissaris van de koningin herhaalde dat bij Omroep Flevoland) dat de ‘geheime’ besluitenlijsten op de griffie ter inzage lagen.

Dat blijkt niet waar. We hebben alle besluiten van het laatste halfjaar opgevraagd. Maar tot nu toe krijgen we niets te zien.

Er is bij de Provincie een mapje aanwezig met die besluiten erin. Maar het college houdt dat mapje vast en zegt ons wel wat te willen geven, binnenkort, maar dan gecensureerd, bijvoorbeeld zonder namen en bedragen. Heel vreemd, want namen en bedragen zijn ook belangrijke informatie. Denk aan subsidiebeslissingen. Die worden wel erg lastig te beoordelen als we niet meer mogen weten dan dat het om bedrag X aan instelling Y gaat. Het is informatie waar Statenleden wettelijk gewoon recht op hebben. Dat zeggen bijvoorbeeld ook Roelof Siepel (CU) en Arie Stuijvenberg (SP).

Het college zegt niets te verbergen te hebben, maar zo wordt dat er niet geloofwaardiger op. En wij worden natuurlijk steeds nieuwsgieriger naar die besluitenlijsten!

En we willen dat de Provinciale Staten in het vervolg wél goed geïnformeerd worden. Woensdag de 28e komen we in ieder geval met een motie, waarin we het college opdragen met een protocol te komen, dat een onafhankelijke juridische toets kan doorstaan. En het debat belooft erg interessant te worden!

update Onze motie is de 28e maart na een stevige discussie met algemene stemmen aangenomen. Het college heeft toegezegd ons binnen een week inzage te geven in de gevraagde besluitenlijsten. Later meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.