Inbreng over de PVV in het interpellatiedebat

In de Statenvergadering van woensdag 28 september is op verzoek van de PVV een interpellatie gehouden naar aanleiding van de uitspraken van Flevolands commisaris van de koningin Leen Verbeek over de integriteit van de dijkgraaf. Ik schreef daar al eerder over. Er is mij gevraagd mijn tekst over de PVV hier te plaatsen. Bij deze dan…

Ik wil hier ingaan op de rol van de PVV in deze. De PVV trekt in de media zelfs de positie van de heer Verbeek in twijfel, terwijl ze in de staten niet verder komen dan deze slappe vragen. Dat vind ik afkeurenswaardig. Nu is het ’t goed recht van de PVV om de media op te zoeken, maar wij willen de PVV nadrukkelijk oproepen de discussie te voeren waar hij thuishoort, hier, in dit huis, in deze staten. Op deze manier is het wel blaffen, niet bijten.[Overigens  diende de PVV wel even later wel een motie van afkeuring in, die met 33 tegen 6 werd verworpen – MR]

D66 is verder van mening dat de toon van de PVV ongepast is. Als mijn kinderen zo met anderen omgaan, spreek ik ze daar stevig op aan. Gelukkig doen ze het niet meer. Ze zijn dan ook al 9 en 10.

Dat brengt me op de vraag of de commissaris weg moet, zoals de PVV in de media stelde. Het antwoord is wat D66 betreft een onomwonden NEE. De PVV roept wel heel makkelijk om het vertrek van een bestuurder. Dar spreekt geen gevoel voor proportionaliteit uit. De heer Verbeek heeft het opgenomen voor een collega. Als hij een zwangere vriendin had mishandeld, in een brievenbus gepist, buren geïntimideerd, kopstoten uitgedeeld, een barman geslagen of zich had ingelaten met SMS zwendel, dan was de situatie zeker anders geweest. Zoals de situatie nu is, hopen wij dat de commissaris zijn werk voor onze mooie provincie nog vele jaren met plezier zal willen doen.

Ik heb me ook kritisch uitgelaten over het optreden van de commissaris, omdat hij met zijn uitspraken de discussie over de dijkgraaf ook een zaak van de provinciale staten heeft gemaakt. Om wille van de compactheid laat ik dat hier weg. Het zal in het verslag van het debat wel terug te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.