Integriteit, de dijkgraaf en de commissaris (updated)

Dijkgraaf Henk Tiesinga van het Flevolandse waterschap Zuiderzeeland is onderwerp van een discussie over vermeende belangenverstrengeling. Hij combineerde zijn werk met het voorzitterschap van de Koepel windenergie Noordoostpolder. Een koepel die onder meer vergunningen van het waterschap nodig had. En kreeg.

Nu wil ik de integriteit van de dijkgraaf niet in twijfel trekken (daarvoor ken ik de situatie onvoldoende), maar ik denk wel dat de dijkgraaf er goed aan had gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Nu moeten we hem op z’n blauwe ogen geloven, terwijl juist de vraag gesteld wordt of dat nog wel kan. De dijkgraaf communiceert sowieso niet zo handig over deze kwestie. Een bestuurder die uitstraalt dat men niet zo moeilijk moet doen, want hij heeft het best wel goed gedaan, komt regentesk over. Een reactie die niet van deze tijd is. Hij lijkt daarmee de situatie te onderschatten.

Ondertussen laat commissaris van de koningin Leen Verbeek in zijn weblog weten dat hij de dijkgraaf kent als een integer persoon en dat hij het genant vindt, te zien hoe ‘verbaasd’ wordt ‘ontdekt’ dat de dijkgraaf deze rol heeft vervuld. Sympathiek natuurlijk, dat de commissaris het opneemt voor een goede collegabestuurder. Maar of het verstandig is… Verbeek roept op de discussie niet over de persoon van Tiesinga te laten gaan. Je kunt je afvragen of deze oproep bijdraagt aan het blussen van ‘het brandje’. De discussie a priori afwijzen omdat de dijkgraaf nu eenmaal zo integer is, kan ook worden uitgelegd als een bestuurder die een collega de hand boven het hoofd houdt. Oude politiek. Koren op de molen van de schreeuwers, waar tegen de commissaris zich richt.

De belangrijkste discussie moet natuurlijk worden gevoerd in de Algemene Vergadering van het waterschap, het bestuursorgaan dat de dijkgraaf juist heeft voorgedragen voor herbenoeming. Die AV is een onderzoek gestart. Ik ben benieuwd wat er uit komt. Het lijkt me voor de hand te liggen dat de dijkgraaf inhoudelijk niet betrokken is geweest bij de vergunningverlening door het waterschap. Maar de dijkgraaf had er beter aan gedaan de discussie te voorkomen. Het is nu een discussie die alleen verliezers kent.

update 5 aug. : ondertussen heeft de PVV vragen gesteld aan GS over de weblog van de commissaris. Ze vinden onder meer dat de commissaris op de stoel van PS en AV gaat zitten. Dat is onzin, natuurlijk. De commissaris neemt geen besluit, de commissaris spreekt niet namens gedeputeerde staten, de commissaris uit een persoonlijke mening. Dat wordt onderstreept doordat hij het in zijn persoonlijke weblog publiceert. En daar heeft hij m.i. het volste recht toe.

4 gedachten over “Integriteit, de dijkgraaf en de commissaris (updated)

  1. Pingback: Integriteit en de dijkgraaf, het rapport | michiel rijsberman

  2. Pingback: Integriteit, de dijkgraaf en het verbazingwekkende rapport | Flevo66.nl

  3. Pingback: Integriteit, de dijkgraaf en het verbazingwekkende rapport (updated) | Flevo66.nl

  4. Pingback: Inbreng over de PVV in het interpellatiedebat | Flevo66.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.