Flevoland gaat Kotterbos en Horsterwold aanpakken

Gisteravond is in de provinciale Staten van Flevoland het geld ter beschikking gesteld om het Kotterbos en het Horsterwold (bij Almere en Zeewolde, kaart) op te knappen en beter geschikt te maken voor recreatie. Het gaat om ongeveer 9 miljoen euro. Geen kinderachtige investering. Veruit het grootste deel van het bedrag komt uit een Europees subsidiepotje, terwijl ook Staatsbosbeheer 1 miljoen bijdraagt. De D66 fractie is blij dat is besloten te investeren in natuur. In natuur waar de inwoners van Flevoland en daarbuiten ook goed van kunnen genieten. Het zijn bossen die enkele decennia geleden zijn aangelegd. Sindsdien is er niet noemenswaardig wat aan veranderd. Nu wordt de waarde van de bossen voor recreatie en natuur niet goed benut. Daar komt gelukkig verandering in. D66 heeft daarom ook van harte ingestemd met het voorstel.

Enkele partijen (met name de regeringspartijen, SGP en de ChristenUnie) hadden het er nog wel een beetje moeilijk mee. Ze willen geen nieuwe investeringen doen in het Oostvaarderswold. De opknapbeurt die het Kotterbos en Horsterwold nu krijgen maakte nog in het recente verleden onderdeel uit van de eerste fase van de realisatie van het Oostvaarderswold. En dat is een van de Ecologisch Hoofdstructuurprojecten die van de regering moeten stoppen. Het Oostvaarderwold is grofweg tussen het Kotterbos en het Horsterwold gepland en verbindt die twee bossen. Niet zo gek dat die projecten in één adem zijn genoemd. VVD, CDA en ChristenUnie vonden echter dat aanpakken van deze twee bossen de moeite waard is, ook zonder het Oostvaarderwold, als zelfstandig project. De SGP volgde die redenering grotendeels, maar vond toch dat ze tegen moest stemmen.

De PVV bleef faliekant tegen. Omdat het in samenhang met het Oostvaarderwold is te zien. Dat het ook zelfstandig waardevolle projecten kunnen zijn, dat deed voor de PVV niet ter zake. Sterker nog, de relatie was gelegd en dat was genoeg om tegen te zijn. De PVV kwam met ijzersterke argumenten als “dit betekent dat we tegen de beslissing van de staatssecretaris ingaan”, “Je hoeft maar in de oude stukken te kijken om te zien dat die relatie er is” en “Die relatie is er gewoon! Af! Klaar! Uit!” “Dat er hier partijen zijn die durven beweren dat dat niet zo is!” Er was overigens niemand die dat beweerde. Er waren wel partijen die het ook op zichzelf bezien een zinvol project vonden. De PVV vond het verder ook nadelig voor de boeren. Dat het hier gaat om bestaande bossen, zonder gevolgen voor boeren, deed niet ter zake.

De andere partijen lieten zich niet overtuigen door de argumentatie van de PVV. Het voorstel is aangenomen met 32 stemmen voor en 7 tegen.

2 gedachten over “Flevoland gaat Kotterbos en Horsterwold aanpakken

  1. Pingback: Nieuwe natuur: financiën | michiel rijsberman

  2. Pingback: Nieuwe natuur deel 2: financiën | Flevo66.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.