Behoud Wetenschappelijk Steunfunctie bibliotheken voor Flevoland! (updated)

DeNieuweBibliotheek, AlmereDe  Flevolandse coalitiepartijen hebben zich in hun coalitieakkoord voorgenomen het budget voor de Wetenschappelijke Steunfunctie Flevoland weg te bezuinigen. Wij proberen hen in de statenvergadering van woensdag 29 juni op andere gedachten te brengen en komen met een voorstel om de wetenschappelijke steunfunctie te behouden. Of zoals het in het persbericht staat:

“Voor volwaardig Hoger Beroepsonderwijs is een goede wetenschappelijke bibliotheek erg belangrijk,” zegt D66 fractievoorzitter Michiel Rijsberman, “en door die bij de Nieuwe Bibliotheek onder te brengen, is die kennis beschikbaar voor alle Flevolanders, ook gewoon via hun eigen bibliotheek”.

Hogeschool Windesheim, de Christelijke Agrarische Hogeschool Almere (CAH), het International New Town Institute en de Open Universiteit (alle in Almere) hebben in brieven aan Provinciale Staten gevraagd van de voorgenomen bezuiniging af te zien. Directeur van de Nieuwe Bibliotheek in Almere, Chris Wiersma is het met hen eens: “voor studenten is het noodzakelijk een bibliotheek te hebben, om te studeren en informatie te verzamelen, in de plaats waar ze wonen en studeren.” En de Nieuwe Bibliotheek, in 2010 nog uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland, is daar een prima plek voor. Die plaats waar studenten wonen en studeren is steeds meer Almere, als studentenstad-in-wording.

Het ondersteunen van voorzieningen als de wetenschappelijke steunfunctie is een formele taak van de provincie. Een bibliotheek met een wetenschappelijke steunfunctie heet een Plusbibliotheek. De wetenschappelijke steunfunctie betekent niet alleen dat de Plusbibliotheek een uitgebreidere collectie aanhoudt. De Nieuwe Bibliotheek biedt als Plusbibliotheek Flevoland ook toegang tot tal van digitale (wetenschappelijke) publicaties, verzorgt cursussen, lezingen en symposia en ondersteunt het HBO bij het verbeteren van de informatievaardigheden van hun studenten. Als de voorgenomen bezuiniging doorgaat, kan de Nieuwe Bibliotheek deze diensten niet meer leveren.

Rijsberman: “Flevoland investeert tientallen miljoenen euro’s om HBO naar de provincie te halen. Dan moet de provincie ook haar taak in de bibliotheekvoorziening serieus nemen en goed onderwijs ondersteunen. Met deze wetenschappelijke steunfunctie.”

Omroep Flevoland: D66 wil wetenschappelijke bibliotheek houden

UPDATE: De Flevolandse Staten hebben ingestemd met de motie van D66 (uiteindelijk mede ondertekend door PvdA, SP, GL, 50 PLUS en PvdD)!! De PVV had nog een hoofdelijke stemming aangevraagd, en het heeft het nodige politieke handwerk gekost, maar uiteindelijk heeft alleen de PVV tegen gestemd. Het college gaat samen met de maatschappelijke partners een duurzame oplossing zoeken. Blij mee. 🙂

Omroep Flevoland: PS: wetenschapsbieb Almere blijft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.