Zeg onderhandelaars, komt er nog wat van?

Vindt u het ook zo lang duren voor Flevoland een nieuw college heeft? Nu ook Limburg aangeeft bijna klaar te zijn, lopen we het risico om in Flevoland als laatste provincie een nieuw college van gedeputeerde staten te krijgen.

Is het erg, vraag je je dan af. De eerste provincies hadden bijna een maand geleden al een nieuw college. Die provincies konden in de voorjaarsnota al de stappen zetten, die in het collegeakkoord zijn aangekondigd. In de voorjaarsnota wordt de voortgang van het huidige begrotingsjaar wordt besproken, inclusief eventuele ombuigingen. In Flevoland was de voorjaarsnota dit jaar bijzonder beleidsarm. Wat wil zeggen dat er eigenlijk niks nieuws in staat. En dat terwijl de begroting voor 2011 al ambitieloos was. Dat maakt van 2011 een verloren jaar. En dat terwijl er toch nog wel wat te doen is, qua bezuinigingen.

Nu is er in de loop van het jaar nog wel het een en ander recht te breien, dus dat laatste bezwaar moeten we ook niet groter maken dan het is. De lange onderhandelingen kunnen ook een teken zijn dat de collegepartijen niet op elkaar vertrouwen. En dat zou echt een probleem zijn. De onderhandelaars zullen aanvoeren dat er gewoon veel te bespreken is, met de huidige bezuinigingen. Maar dat is een onzinargument. Dat is hier niet anders dan in provincies die al een maand geleden klaar waren. Niet anders dan in provincies waar wél andere partijen in het college zitten. De Flevolandse partijen zijn juist al vanaf het begin voor voortzetting van het bestaande beleid. Meer van hetzelfde. Hier zouden de partijen er juist snel uit moeten kunnen zijn. Maar nee.

Als partijen het gevoel hebben elkaar in de komende periode niet te laten vallen, kunnen ze een plan maken op hoofdlijnen. Dit laat ruimte voor creatieve ideeën die meer tijd en ruimte nodig hebben dan die twee maanden van de collegeonderhandelingen. Daar ben ik voor, omdat het tot meer kwaliteit leidt. Als je niet gelooft dat de puntjes later wel op de i te zetten zijn, dán is er veel werk te doen in de onderhandelingen. Dan heb je veel details af te spreken, waar vervolgens weinig speelruimte in overblijft. En dan gaat de creativiteit in die twee maanden onderhandelen zitten. Daarna houden partijen elkaar strak aan de afspraken, want loslaten vergt vertrouwen. Zo lopen we het risico dat er maar twee van de 48 maanden echt wordt bestuurd. Jammer. Flevoland verdient beter dan dat.

Update 4 mei: sinds vandaag heeft Limburg een akkoord (PVV-CDA-VVD). Dat maakt Flevoland de laatste. Nu begrijp ik uit de tweets van de onderhandelaars dat ze er op de inhoud uit zijn. Ik gok op een college met Anne Bliek en Jaap Lodders (VVD), Jan-Nico Appelman (CDA) en Mark Witteman (PvdA). Prima mensen, schat ik zo in. Nu nog zien wat ze hebben afgesproken. Dat horen we waarschijnlijk pas na het weekend, op 9 of 10 mei. Ik hoop op enige bestuurlijke durf, maar hou mijn hart vast.

Update 18 mei: Het coalitieakkoord is gepresenteerd en het viel inderdaad niet mee. De samenstelling van het college had ik goed gegokt. Gezien het tijdsbeslag zou je verwachten dat ze veel dingen besproken en vastgelegd zouden hebben, maar dat is juist niet het geval. Dat is misschien nog wel erger. Bestuurlijke durf zit er niet in. Het uitstellen van keuzes wel. Vaagheid en spagaten ook. Je kunt precies zien waar de partijen wat verder uit elkaar lagen. Geen bestuurlijke durf, maar lege woorden. Jammer. Wat er nu ligt is gewoon nog niet af, een half-fabrikaat. We zien graag het collegewerkprogramma tegemoet. Ik hoop maar dat dat beter is. Mijn bijdrage aan het debat over het coalitieakkoord staat hier: http://www.rijsberman.nl/?p=127

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.