Osama ‘has been’ Laden

De VS vieren feest: Osama Bin Laden standrechtelijk geëxecuteerd in noord Pakistan. In een knappe actie van Navy SEALS, zonder slachtoffers of gewonden aan Amerikaanse zijde. Een belangrijke slag in de strijd tegen het georganiseerde internationale terrorisme. En dat is mooi. Heel mooi. Duizenden mensen dansen op straat voor het Witte Huis en op Ground Zero. Dat mensen blij zijn dat er gerechtigheid zou zijn, dat begrijp ik. Of omdat er tegemoet gekomen is aan wraakgevoelens. Maar vieren dat er iemand is doodgeschoten, nee, daar heb ik niks mee. We hebben er, als wereldbewoners, uiteindelijk ook niet veel aan. Osama was al een tijdje geen operationeel leider meer, begrijp ik. Een inspiratie voor velen wellicht, maar niet calling the shots.

Ook voor Al Qaida zou dit de beste oplossing zijn: Osama’s status is per direct opgewaardeerd van ziek en krachteloos leider naar door de aartsvijand onder onduidelijke omstandigheden vermoorde martelaar. Een soort zaligverklaring, zeg maar.

Ik had Osama liever voor een tribunaal gezien. Voor de Amerikanen is deze instant justice waarschijnlijk verre te verkiezen boven een jarenlang proces, dat om de schijn van partijdigheid te vermijden wellicht nog buiten de VS gehouden zou moeten worden ook. En waarin de betrokkenheid van Osama bij concrete aanslagen nog lastig te bewijzen is.

Bijkomend voordeel is dat dit mogelijk in belangrijke mate bijdraagt aan Barack Obama’s herverkiezing. Want dat zou misschien nog wel beter nieuws voor de wereld zijn: als Obama nog een paar jaar aan de macht blijft in de VS, in plaats van een republikein uit het rijtje dat nu de rond doet in de media.

Update: Osama heeft een zeemansgraf gekregen. Hmm. Na bijna tien jaar jagen hebben ze ‘m eindelijk te pakken, mikken ze ’t lichaam in zee voor de dag om is. Vreemd. Je zou toch denken dat er nog wel wat te bewijzen valt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.