…dat D66 niet verder wordt uitgenodigd voor de collegeonderhandelingen.

Twee maart: verkiezingsdag, uitslagenavond, feest! D66 is terug is de staten met drie zetels! De rest van die week verloopt nog spannend, naar de definitieve uitslag van het hoofdstembureau op vrijdag. Er verschuiven twee zetels, de oude college partijen VVD, PvdA en CDA hebben geen meerderheid meer. Winnaars zijn de nieuwe partijen: PVV (6), D66 (3) en 50PLUS (1). Verliezers: CDA (8>4), CU (5>3), SP (6>3) en PvdA (7>6). De VVD is de grootste en gelijk gebleven met 9 zetels.

Na het weekend gedoe met een hertelling, die uiteindelijk niets anders opleverde dan een twee weken vertraging in de installatie van de nieuwe statenleden. Gelukkig ging Ed Nijpels, de informateur, zonder vertraging aan de slag. De zaterdag iets meer dan een week na de verkiezingen, spraken Sietske van Oogen en ik hem ongeveer een half uur. Open gesprek, algemene vragen. Aangegeven dat we mee wilden doen in een college. Dat volgens ons dat recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. En dat we wel serieus mee wilden doen, niet als gedoogpartij. Een combi-gedeputeerde vonden we geen bezwaar.

Vervolgens was het meer dan een week stil. Op maandagavond rond 22:15 belt de Griffie mij. Of ik Ed Nijpels met spoed wil terugbellen. Meteen gedaan. Er volgt een gesprek van een minuut of drie. Of D66 nog van standpunt is veranderd. Nee, dat zijn we niet. We hebben het verder nog kort over de PVV, die sinds die dag uit de onderhandelingen lag. Dat was ’t.

Woensdag belde Nijpels weer. Dat D66 niet verder zou worden uitgenodigd voor de collegeonderhandelingen. ’s Avonds zou de persco. zijn. VVD, PvdA, CDA gaan verder met de ChristenUnie. Want D66 zou een eigen gedeputeerde eisen. Dan liever de CU. De CU die al jaren keurig met de coalitie mee stemt, aldus een ervaren PvdA’er. Vier partijen, die ondanks een gezamenlijk verlies van zeven (7!) zetels vasthouden aan de macht. Bang voor het onbekende? Wie zal het zeggen.

Na de installatievergadering vertelt CU fractievoorzitter Roelof Siepel me dat zij al 1,5 jaar aan het investeren waren in die positie. Vandaar dat ze er na het wegvallen van de PVV minder dan twee dagen voor nodig hadden om eruit te komen.

Ik kan niet anders dan concluderen dat de collegepartijen deze combinatie graag wilden. En niet met D66. En zolang ze niet willen, zie ik het er niet van komen. You can lead a horse to water, you can’t make it drink.

Vreemd, want inhoudelijk staan we heel dicht bij de VVD, zitten we meer op één lijn met de PvdA dan de CU en zouden we ook prima kunnen samenwerken met het CDA. Maar die mogelijkheid is niet of nauwelijks verkend. Tsja. Op het moment dat ik dit schrijf, denkt formateur Anne Bliek (VVD) nog een week of vier te moeten onderhandelen. Wie weet komen ze in die periode nog tot inkeer. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Beste Anne, wij praten er graag nog eens over door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.